21 лютого - Міжнародний день рідної мови

   Мова — це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. За оцінкою фахівців, із 6000 мов, які нині існують, половина з них знаходиться під загрозою зникнення у найближче десятиріччя. Тому ЮНЕСКО своїм Рішенням прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи
    У всьому світі 21 лютого людство відзначає День рідної мови. Саме з її допомогою люди здатні висловити барвисто і яскраво всі свої думки, переживання, емоції, перетворюючи їх в пісні, вірші або прозу. Це і складає основу культурної спадщини нації, яку бажають пізнати багато інших народів. В Україні це свято відзначають з 2002 року, коли для зміцнення державотворчої функції української мови та сприяння вільному розвитку і використанню інших мов національних меншин України було видане розпорядження “Про відзначення Міжнародного дня рідної мови”. Відтоді це свято стало ще одним днем пошанування рідної мови в кожному освітньому закладі, у бібліотеках, культурних центрах, просвітницьких організаціях України.
      До цього свята шкільним бібліотекарем була підготовлена виставка "Мова це наша національна ознака, в мові - наша культура, сутність нашої свідомості" і в цей день був проведений шкільний захід "О, рідна мово ти моя, як любо ти звучиш" з метою, щоб показати, наскільки важливо поважати й вивчати рідну та іноземні мови. В заході приймали участь вчителі української мови, учні та шкільний бібліотекар.



1 коментар:

  1. Ірино, Ваш блог приємно вражає оформленням, підбором поданої інформації, вмінням доцільно застосувати різні веб-сервіси. Подальших Вам успіхів!

    ВідповістиВидалити